Ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες τεχνιτής γονιμοποίησης - Διαγνωστικό κέντρο Medimall - Η ζωή στα καλύτερα χέρια!
 • Ελληνικά
 • English
 • Español
 • Italiano
 • Deutsch
 • Român
 • Français
 • Türk
 • Pусский
 • Shqiptar
 • العربية
Επικοινωνία Medimall
 
 

Εγγραφή newsletter Medimall

Περιήγηση στο κέντρο εξωσωματικής Medimall

Εμπειρίες γυναικών για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ενημέρωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση (video)

Συνεργασίες

 

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Ανδρική ΥπογονιμότηταΣτο 40% των ζευγαριών με υπογονιμότητα, η αιτία βρίσκεται στον άνδρα. Και μάλιστα, στα περισσότερα από αυτά τα ζευγάρια, η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας δεν είναι ευδιάκριτη. Σύμφωνα με έρευνες, στο 48,5% δεν υπήρχε εμφανής αιτία ενώ στο 26% υπήρχε ιδιοπαθής ανεπάρκεια σπερματικού επιθηλίου. Οι αποφράξεις των αποχετευτικών οδών του σπέρματος, όταν είναι αμφοτερόπλευρες, ενδέχεται να προκαλέσουν αζωοσπερμία. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν γενετικά αίτια για την υπογονιμότητα. Για παράδειγμα, η συγγενής απουσία των σπερματικών πόρων, που συχνά σχετίζεται με την νόσο της κυστικής ίνωσης, καθώς και οι μικροελλείψεις του μεγάλου βραχίονα του Y χρωμοσώματος (Yq μικροελλείψεις), στον οποίο βρίσκεται μία ομάδα γονιδίων που ρυθμίζουν τη σπερματογένεση. Βεβαίως, την τελευταία 50ετία, παρατηρείται επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες συμβάλλουν στο γεγονός αυτό.

Ο έλεγχος υπογονιμότητας για τον άνδρα ξεκινά με ένα σπερμοδιάγραμμα και ένα δεύτερο, επαναληπτικό, μετά από ένα μήνα. Ο άνδρας απαντά σε ερωτηματολόγιο, το οποίο πρέπει να αφορά παθήσεις, αφροδίσια νοσήματα ή άλλες μολύνσεις, λήψη φαρμάκων, εγχειρήσεις ή τραύματα, καθώς και δραστηριότητες ή συνήθειες (επάγγελμα ή κάπνισμα κ.ά.).

Σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, οι τεχνικές της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (In Vitro Fertilisation - IVF) αλλά, κυρίως, η μικροκυτταροπλασματική ένεση ενός μόνο σπερματοζωαρίου μέσα σε ένα ωάριο (IntraCytoplasmic Sperm Injection - ICSI) έχουν βοηθήσει τους υπογόνιμους άνδρες να γίνουν γονείς.

ΠΩΣ ΣΥΛΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ;

Σπέρμα συλλέγεται από τον άνδρα, όταν πρέπει να γίνει:

Οι προϋποθέσεις για τη συλλογή σπέρματος είναι:

 1. Αποχή από σεξουαλική επαφή ή εκσπερμάτιση, από 2 μέχρι 4 ημέρες πριν τη συλλογή. Το διάστημα αυτό δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 2 ημέρες ούτε μεγαλύτερο από 4, και υπολογίζεται από τις ημέρες που μεσολαβούν, χωρίς να υπολογίζουμε την ημέρα της επαφής και την ημέρα της εξέτασης.
 2. Η συλλογή σπέρματος γίνεται συνήθως στο εργαστήριο. Είναι εφικτή η λήψη σπέρματος στο σπίτι, μόνο εφόσον η μεταφορά του σπέρματος στο εργαστήριο δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Κατά τη μεταφορά, είναι ενδεδειγμένο να κρατηθεί το δείγμα σε θερμοκρασία 18 - 30ºC και να μην εκτεθεί στον ήλιο.
 3. Στην περίπτωση συλλογής σπέρματος στο σπίτι, πρέπει να σημειωθεί ο ακριβής χρόνος λήψης και να ενημερωθεί το εργαστήριο.
 4. Ο άνδρας πρέπει να καθαρίσει καλά με σαπούνι όλο το σώμα και, κυρίως, τα γεννητικά όργανα και να ξεπλύνει με άφθονο νερό. Επιβάλλεται να φορά καθαρό εσώρουχο και να πλύνει καλά τα χέρια του πριν την λήψη.
 5. Η χρήση αποστειρωμένου ουροσυλλέκτη από φαρμακείο είναι απαραίτητη για τη συλλογή σπέρματος.
 6. Η παρουσία της συζύγου ή συντρόφου και η συμμετοχή της στη συλλογή σπέρματος είναι ενδεδειγμένη, ώστε να επιτευχθεί καλή στύση και ολοκληρωμένη εκσπερμάτιση.
 7. Τονίζεται ότι είναι προτιμότερο η συλλογή να γίνει με αυνανισμό. Η διακεκομμένη συνουσία ή ο στοματικός έρωτας θα πρέπει να αποφεύγονται. Στην περίπτωση προβλήματος στη συλλογή σπέρματος, μπορεί να γίνει χρήση ειδικού, μη τοξικού προφυλακτικού.
 8. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει απώλεια σπέρματος και να συγκεντρωθεί όλο το υλικό στο αποστειρωμένο δοχείο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να ενημερωθεί το εργαστήριο ώστε να σημειωθεί η τυχόν απώλεια ή, πιθανόν, να αποφασιστεί επανάληψη της συλλογής μια άλλη ημέρα.

 

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

(ΚΡΙΤΗΡΙΑ W.H.O., 1992)

Ογκος: 2.0ml ή μεγαλύτερος
pH: 7.2-8.0
Αριθμός σπερματοζωαρίων: 20.000.000 /ml ή μεγαλύτερος
Συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων: τουλάχιστον 40.000.000 ανά εκσπερμάτιση
Κινητικότητα: 50% με κίνηση άριστη και μέτρια συνολικά
Μορφολογία: 30% φυσιολογικές μορφές κατ' ελάχιστον
Αριθμός λευκοκυττάρων: μικρότερος από 1.000.000/ml