ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ

/ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ 2017-11-06T13:18:33+00:00

ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να γίνει η μέθοδος ευρέως αποδεκτή, κυρίως λόγω ηθικών διλημμάτων, πλέον όμως η δωρεά ωαρίων αποτελεί μία διαδεδομένη λύση για τα υπογόνιμα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, πολλές υπογόνιμες γυναίκες κατάφεραν να γίνουν μητέρες μέσα από τα προγράμματα δωρεάς ωαρίων.

Από τις δημοσιευμένες έρευνες στις οποίες μελετήθηκε ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που γεννιούνται έπειτα από δωρεά ωαρίων, αλλά και των πολλών οικογενειών που απέκτησαν με αυτή την μέθοδο παιδί, δεν φάνηκε κάποια αρνητική συνέπεια στις σχέσεις μητέρας, πατέρα και παιδιού, στην ποιότητα της μητρότητας και της πατρότητας ή στη συναισθηματική υγεία των παιδιών, παρά την έλλειψη γενετικής σχέσης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

IVF με δωρεά ωαρίων

Σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, επιτρέπεται στον απόγονο – μετά την ενηλικίωσή του -, η πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, ακόμα και στην ταυτότητα της δότριας των ωαρίων. Το τελευταίο δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, όπως και σε κάποιες άλλες χώρες της δύσης, εκτός αν συντρέχουν λόγοι υγείας του απογόνου, οπότε μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία αλλά και πάλι ανώνυμα.

Η δωρεά ωαρίων είναι η μόνη επιλογή για σύλληψη, εγκυμοσύνη και απόκτηση παιδιού σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, γυναίκες που παράγουν μικρό αριθμό και κακής ποιότητας ωάρια, δεν παράγουν ωάρια ή παράγουν ωάρια τα οποία είναι ακατάλληλα λόγω ύπαρξης γενετικών νοσημάτων. Το σπέρμα προέρχεται από τον σύντροφο της λήπτριας και χρησιμοποιείται για να γονιμοποιηθούν τα ωάρια που λαμβάνουμε από άλλη γυναίκα, η οποία είναι η δότρια. Αυτή η μέθοδος είναι σήμερα η πιο αποτελεσματική θεραπεία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να αποκτήσουν παιδιά ζευγάρια, που διαφορετικά δεν θα είχαν αυτή την δυνατότητα.

Η δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα

Στη Μedimall IVF Clinic είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε την υπηρεσία της δωρεάς ωαρίων, η οποία επιτρέπεται στη χώρα μας και είναι νόμιμη από την ελληνική νομοθεσία. Οι δότριες από τις οποίες προέρχονται τα ωάρια, πρέπει να είναι ανώνυμες, να προσφέρουν τα ωάριά τους οικειοθελώς και για αλτρουιστικούς λόγους. Σύμφωνα με τον νόμο, οι δότριες πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 35 ετών και επιλέγονται με βάση αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Πιο κάτω θα βρείτε αναλυτικά τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι δότριες. Το όριο της ηλικίας που μια λήπτρια μπορεί να λάβει ωάρια από μια δότρια είναι τα 50 έτη την στιγμή της εμβρυομεταφοράς.

Το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων

Το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων της Μedimall IVF Clinic βασίζεται τόσο σε φρέσκα όσο και σε κρυοσυντηρημένα ωάρια και οι λήπτριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες ανάμεσα στα φρέσκα και τα κρυοσυντηρημένα ωάρια. Επίσης, για την επιλογή των ωαρίων που θα χρησιμοποιηθούν, λαμβάνονται πάντα υπόψη τα χαρακτηριστικά της λήπτριας, ώστε να προέρχονται από γυναίκα με ανάλογα χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση της επιλογής των φρέσκων ωαρίων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες οι πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τις εξετάσεις της δότριας θα σας γνωστοποιούνται μετά την εμβρυομεταφορά.
Η έρευνα στην κλινική μας έχει αποδείξει ότι υπάρχει μικρή διαφορά στα ποσοστά κυήσεως είτε χρησιμοποιούμε φρέσκα, είτε κρυοσυντηρημένα έμβρυα (τα οποία προέρχονται από τα φρέσκα ωάρια που γονιμοποιήθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν). Τα θετικά τεστ κυήσεως ανέρχονται στο 75% των εμβρυομεταφορών και οι κλινικές κυήσεις στο 65%, όπως μπορείτε να δείτε και στο site μας.

Επικοινωνηστε μαζι μας

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο μπορούμε να μεταφέρουμε ένα ή δύο έμβρυα, ενώ την ημέρα της εμβρυομεταφοράς θα σας ενημερώσουμε για τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων σας.

Οι γιατροί και οι βιολόγοι μας θα μιλήσουν αναλυτικά μαζί σας και θα σας ενημερώσουν για τον αριθμό των εμβρύων, που πιστεύουν ότι πρέπει να μεταφερθούν, σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό σας από τις προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής και την πιθανότητα μιας πολύδυμης κύησης.

Ακόμη, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γυναικολόγο, για τον αριθμό των εμβρύων, που εκείνος πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να σας μεταφερθούν.

Επίσης, όλες οι λήπτριες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα για κάθε καλής ποιότητας έμβρυο που δεν μεταφέρεται, να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω:

 1. Να καταψυχθεί. Η περίοδος κατάψυξης μπορεί να είναι έως 5 χρόνια. Στην περίοδο αυτή τα έμβρυα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά σε ένα κύκλο κατεψυγμένων εμβρύων εφόσον η λήπτρια δεν έχει ακόμη μείνει έγκυος ή το ζευγάρι θέλει να αποκτήσει ένα ακόμη παιδί.
 2. Μπορεί να προβεί σε καταστροφή των εμβρύων.
 3. Το ζευγάρι μπορεί να δωρίσει τα εναπομείναντα έμβρυα για να χρησιμοποιηθούν από κάποιο άλλο ζευγάρι.
 4. Μπορεί να δωρίσει τα εναπομείναντα έμβρυα στην κλινική μας για ερευνητικούς σκοπούς.
 5. Μετά την πάροδο των 5 χρόνων, το ζευγάρι που δεν θέλει να φυλάξει περισσότερο χρόνο τα έμβρυα, μπορεί να επιλέξει τη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη επιλογή.

Πρακτικές πληροφορίες για τη δωρεά ωαρίων στη Μedimall IVF Clinic

Κάποιος από τους γυναικολόγους της ομάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης της Μedimall IVF Clinic θα κάνει κλινική εκτίμηση της γυναικολογικής σας εικόνας και κολπικό υπερηχογράφημα. Μπορείτε να του θέσετε τα ερωτήματά σας και να συζητήσετε μαζί του τις απορίες σας. Εάν για λόγους απόστασης δεν είναι εφικτή η επίσκεψη στην κλινική μας, τα παραπάνω μπορούν να γίνουν από τον προσωπικό σας γυναικολόγο ή το συντονιστή της κλινικής μας.

Σκόπιμο θα ήταν το σπερμοδιάγραμμα του συντρόφου σας να γίνει στην κλινική μας.

Θα σας ζητηθεί από τους γιατρούς ή το συντονιστή μας να συμπληρώσετε και να μας στείλετε τις απαραίτητες συναινέσεις, αντίγραφα των ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων σας, αλλά και οποιοδήποτε άλλο από το νόμο έγγραφο απαιτείται. Μπορείτε εάν επιθυμείτε να μας στείλετε φωτογραφίες σας για να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά σας, θα είναι ευπρόσδεκτες. Θα θέλαμε ακόμη να μας καθορίσετε το επιθυμητό χρονικό διάστημα που θα θέλατε να υποβληθείτε στη διαδικασία. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται το χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, από Δευτέρα πρωί έως Σάββατο απόγευμα. Μπορούμε τότε να σας εντάξουμε στο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων της κλινικής μας.

Ο σύντροφος, εάν είναι δυνατόν, θα χρειαστεί να έρθει και να δώσει δείγμα σπέρματος στην κλινική μας προτού ξεκινήσει ο κύκλος θεραπείας σας. Η κρυοσυντήρηση του σπέρματος προορίζεται για αποκλειστική χρήση της συντρόφου του. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται να βρίσκεστε κοντά μας για ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, από Τετάρτη πρωί έως Σάββατο μεσημέρι.

Επίσης, θα σας δοθεί και θα σας ζητηθεί από τους γιατρούς ή το συντονιστή μας να ακολουθήσετε μία θεραπεία για να προετοιμάσουμε τη μήτρα και το ενδομήτριό σας για την εμβρυομεταφορά.

Ο χρόνος που θα σας χρειαστούμε στη Μedimall IVF Clinic είναι δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της προετοιμασίας του ενδομητρίου.

Κλειστε ραντεβου

Έλεγχος δοτριών

 • Γενική εξέταση αίματος
 • Καρδιολογική εξέταση
 • Ομάδα αίματος
 • Rhesus
 • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
 • Ηπατίτιδα B (HBsAg)
 • Ηπατίτιδα C (HCV)
 • AIDS (HIV I-II)
 • Σύφιλη (RPR)
 • Καρυότυπος
 • PCR for CTRF (Κυστική ίνωση, 85% των γνωστών μεταλλάξεων)
 • PCR for 35 Delg about inherited aids (Κληρονομική βαρηκοΐα)
 • Χλαμύδια (Urine)
 • Ψυχολογική εκτίμηση

Η λήπτρια και ο σύντροφος πρέπει να υποβληθούν στις παρακάτω εξετάσεις:

Η λήπτρια

 • Γενική αίματος
 • Ομάδα αίματος και Rhesus
 • HBsAg*
 • HCV*
 • RPR*
 • HIV I-II*

Ο σύντροφος

 • Ομάδα αίματος και Rhesus
 • HBsAg*
 • HCV*
 • RPR*
 • HIV I-II*

* Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ισχύουν για 6 μήνες