Κολπική αναζωογόνηση: η σύγχρονη αντιμετώπιση για την ανανέωση του κόλπου

/Κολπική αναζωογόνηση: η σύγχρονη αντιμετώπιση για την ανανέωση του κόλπου
Κολπική αναζωογόνηση: η σύγχρονη αντιμετώπιση για την ανανέωση του κόλπου 2019-11-05T18:30:37+00:00

Ένας ή περισσότεροι φυσιολογικοί τοκετοί, η εμμηνόπαυση, οι ορμονικές διαταραχές στις νεαρότερες ηλικίες, η μακρόχρονη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, αποτελούν παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κολπική ατροφία με συνέπειες όπως η ξηρότητα, οι συχνοί ερεθισμοί στον κόλπο, ο πόνος και η μειωμένη λίμπιντο κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμα και η ακράτεια ούρων σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο τμήμα γυναικολογικής αισθητικής της Μedimall IVF Clinic, εφαρμόζουμε κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τη μέθοδο κολπικής αναζωογόνησης Desirial με υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, θεραπείες όπως το PRP και οι ραδιοσυχνότητες RF, εξασφαλίζοντας  εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και σε μία μόνο συνεδρία.

 

Το υαλουρονικό οξύ Desirial 

Χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του χαμένου όγκου των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, καθώς εκτός από την εμφάνισή
τους – η οποία είναι σημαντική για την αισθητική της περιοχής-, βοηθά στη βελτίωση της λειτουργικότητας, προστατεύοντας τον κόλπο, την ουρήθρα αλλά και την ελαστικότητα των ιστών. Η χρήση του στις περιπτώσεις δυσπαρεύνιας και αποκατάστασης της ατροφίας του κολπικού βλεννογόνου, έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα: δίνει μηχανική υποστήριξη στις ίνες κολλαγόνου και συγκρατεί την υγρασία συμβάλλοντας στη σφριγηλότητα. Μία επιπλέον θεραπεία με τη βοήθεια του υαλουρονικού οξέως, είναι και η ενίσχυση της περιοχής του σημείου «G» με στόχο τη βελτίωση της σεξουαλικής απόλαυσης. Το υαλουρονικό οξύ Desirial είναι το πρώτο παγκοσμίως ενέσιμο, μη ζωικής προέλευσης βιοδιασπώμενο τζελ, σχεδιασμένο αποκλειστικά για την ευαίσθητη περιοχή του κόλπου και με στόχο την υγιεινή και τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης. Βασισμένο στην κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία της τεχνολογίας ΙΡ
Ν της Vivacy, διαθέτει στη σύνθεσή του σταθεροποιημένο υαλουρονικό οξύ και αντιοξειδωτική μαννιτόλη. H μαννιτόλη είναι ένα φυσικό συστατικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ταυτόχρονα  μειώνει το ρυθμό αποδόμησης του υαλουρονικού οξέως μετά την έκχυσή του, παρατείνοντας τη δράση του. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να εφαρμοστεί είτε το Desirial, είτε το Desirial Plus.

Περιπτώσεις που συστήνεται:

 • Ξηρότητα στον κόλπο (εμμηνόπαυση, χρήση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τραυματισμοί – κακώσεις στην περιοχή εξαιτίας φυσιολογικών τοκετών)
 • Κολπική δυσφορία

 • Χρόνιοι ερεθισμοί
 • Δυσπαρεύνια
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία οφειλόμενη σε κολπική ατροφία
 • Ατροφική κολπίτιδα
 • Ακράτεια
 • Υπερτροφία, υποτροφία ή ατροφία των εξωτερικών χειλέων του αιδοίου
 • Αποκατάσταση του όγκου των ιστών του κόλπου
 • Αισθητική βελτίωση της περιοχής του αιδοίου – κόλπου

Η εφαρμογή

Είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται με την έκχυσή του υαλουρονικού οξέως στα κατάλληλα σημεία του κόλπου, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα: ενυδάτωση γύρω από τα σημεία που εφαρμόζεται, ανακούφιση της δυσφορίας και των ερεθισμών που υπήρχαν, βελτίωση του βλενογόννου, αποκατάσταση του όγκου, αίσθημα άνεσης και βέβαια, αισθητική ανάπλαση της περιοχής, όταν αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος, .

Το PRP

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, η βιολογική λύση για την ανάπλαση του κόλπου, πραγματοποιείται με το αίμα το οποίο συλλέγεται από το βραχίονα της ασθενούς και στη συνέχεια τοποθετείται και επεξεργάζεται σε ειδικού πρωτοκόλλου συσκευές, ώστε να διαχωριστούν τα συστατικά του. Αφού απομονωθεί το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, συλλέγεται και εγχέεται ενέσιμα σε συγκεκριμένα σημεία του κόλπου. Με την έκχυση του PRP, τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται οι νεότεροι ιστοί, με συνέπεια να προκαλείται κολλαγονογένεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας PRP στην ανανέωση του κόλπου είναι 85-90%.

 

Πλεονεκτήματα

 •  Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς το αίμα που χρησιμοποιείται είναι της ίδιας της ασθενούς και έτσι δεν κινδυνεύει από μεταδοτικές ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα είναι ανοσολογικά ουδέτερο και δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων ή υπερευαισθησίας.
 • Δεν χρειάζεται χρόνος αποθεραπείας και η επιστροφή στη σεξουαλική ζωή είναι άμεση.
 • Καθώς στην περιοχή του κόλπου πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη.
 • Η εν λόγω θεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και την έλλειψη οργασμών, οφειλόμενων στην κολπική ατροφία.
 • Καθώς δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο φάρμακο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, η αυτόλογη θεραπεία με PRP έχει εντυπωσιακά, σχεδόν άμεσα αποτελέσματα χάρη στην αύξηση της αισθητικότητας και της διέγερσης της κλειτορίδας, την ενίσχυση της φυσικής λίπανσης του κόλπου γεγονός που βοηθά στη μείωσης πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ, σε όσες γυναίκες -ανεξάρτητα από την ηλικία τους-, πάσχουν από δυσπαρεύνια.

Oι ραδιοσυχνότητες RF

Η κολπική αναζωογόνηση με ραδιοσυχνότητες RF έχει στόχο την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες στο χόριο. Η ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων RF θερμαίνει ταυτόχρονα το χόριο και τα υποδόρια στρώματα, αναγκάζοντας τις υφιστάμενες ίνες κολλαγόνου να συσπαστούν, επιτυγχάνοντας την επιθυμητή σύσφιγξη των ιστών. Επιπλέον, η ενέργεια του ραδιοσυχνοτήτων RF αυξάνει τον μεταβολισμό των ινοβλαστών, οι οποίοι παράγουν διαρκώς νέες ίνες κολλαγόνου εξασφαλίζοντας την ενίσχυση του μυϊκού τόνουτου κόλπου, τη μείωση της εξωτερικής και εσωτερικής διαμέτρου του κολπικού σωλήνα και την ενδυνάμωση των μυών του περινέου.

Η θεραπεία RF στην ακράτεια ούρων

Η ανεξέλεγκτη απώλεια ούρων μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, η πλέον όμως κοινή αιτία, είναι η χαλάρωση του πυελικού εδάφους και του κολπικού τοιχώματος. Η απώλεια ούρων παρατηρείται συνήθως στις απλές καθημερινές δραστηριότητες, με το φτάρνισμα, το βήχα ή το γέλιο. 3 στις 10 γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια, η οποία μπορεί να μην σχετίζεται αποκλειστικά με τη γήρανση -όπως πολλοί πιστεύουν-, αλλά με τη χαλάρωση των τοιχωμάτων του κόλπου που αδυνατεί πλέον να υποστηρίξει το υπερκείμενο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Η θεραπεία RF, σε συνδυασμό με το υαλουρονικό οξύ Desirial, ενισχύει, ανορθώνει και συσφίγγει το τοίχωμα του κόλπου, υποστηρίζοντας αντίστοιχα και το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακράτειας.