ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

/ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ 2017-09-19T14:54:00+00:00

ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ: ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ, ΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η επιλογή της παρένθετης μητέρας να κυοφορήσει ένα παιδί, από ένα ζευγάρι που η σύντροφος δεν έχει τη δυνατότητα να μείνει έγκυος ή και να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη, είναι γνωστή από την ιστορία της Σάρας και του Αβραάμ στην Γένεση, Κεφάλαιο 16. Η υπηρέτρια της Σάρα συνέλαβε από τον Αβραάμ και μετά έδωσε το μωρό στη Σάρα.

 

Η παρένθετη μητρότητα πραγματοποιείται από τα πανάρχαια χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, η περίπτωση της Σάρα στην Παλαιά Διαθήκη, είναι μια «παραδοσιακή» περίπτωση παρένθετης μητρότητας όπου η παρένθετη μητέρα σχετίζεται βιολογικά με το μωρό.

Παρένθετη μητέρα στις μέρες μας θεωρείται η γυναίκα η οποία κυοφορεί το έμβρυο που προορίζεται για ένα άτεκνο ζευγάρι, στο οποίο η σύντροφος δεν έχει τη δυνατότητα να το κυοφορήσει η ίδια. Η τακτική που εφαρμόζεται στις μέρες μας, είναι η παρένθετη μητέρα να κυοφορεί έμβρυο το οποίο είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια ενός ζευγαριού. Ο ρόλος της παρένθετης μητέρας είναι διαδικαστικός – αυτός δηλαδή του «φορέα» -, και δεν σχετίζεται βιολογικά με το έμβρυο.

Στην Ελλάδα αλλά και στη Μ. Βρετανία, υφίσταται σαφής και ξεκάθαρη νομοθεσία που επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα σε ζευγάρια από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Καθορίζει επίσης το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να διενεργηθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου το νομικό πλαίσιο είναι είτε ασαφές, είτε απαγορεύει ρητά την παρένθετη μητρότητα. Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό και κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η παρένθετη μητρότητα αποτελεί μονόδρομο για τις γυναίκες που αδυνατούν για λόγους υγείας να κυοφορήσουν. Αφορά ως επί το πλείστον, γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομή, έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις κλπ.), παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή έχουν ιστορικό πολλαπλών αποβολών, πάσχουν από συγγενή απουσία μήτρας, συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας ή έχουν πολλαπλά ινομυώματα. Η εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη παρένθετης μήτρας.

Η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα

Για να αποκτήσει ένα ζευγάρι παιδί από μια κυοφόρο γυναίκα – παρένθετη μητέρα στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις από όλες τις πλευρές. Ποιες είναι αυτές:

Για την παρένθετη μητέρα

 • Θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιής.
 • Θα πρέπει να είναι πρόθυμη να υπογράψει το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στην ίδια και τους μελλοντικούς γονείς και να τηρήσει πλήρως τους όρους του.
 • Θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του συζύγου της σε περίπτωση που είναι παντρεμένη και η συγκατάθεσή του θα πρέπει να κατατεθεί εγγράφως στο δικαστήριο που θα ακολουθήσει.
 • Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν δεν θα πρέπει να της ανήκουν, έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον τυχόν διεκδίκηση της μητρότητας του παιδιού που θα γεννήσει.

Για τη γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα

 • Θα πρέπει να είναι μικρότερη των 50 ετών.
 • O σύζυγός της θα πρέπει να είναι σύμφωνος με την παρένθετη μητρότητα.
 • Να έχει αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας που δεν της επιτρέπουν να μείνει έγκυος και να κυοφορήσει.
 • Θα πρέπει να δώσει τα ωάρια της. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει πρόβλημα και σ’ αυτό, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ωάρια δότριας.
 • Θα πρέπει μαζί με τον σύζυγό της να καλύψουν όλα τα έξοδα της παρένθετης μητέρας.

Ακόμη

Η παρένθετη μητέρα ή το ζευγάρι των υποψήφιων γονέων πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Σύμφωνα με το νόμο, η συμφωνία για κυοφορία από άλλη γυναίκα (δηλαδή της κυοφόρου, παρένθετης μητέρας), γίνεται αφιλοκερδώς και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Δεν συνιστούν όμως αντάλλαγμα οι εξής υποχρεώσεις από την πλευρά του ζευγαριού:

 1. Η καταβολή των δαπανών για την επιτέλεση των απαραίτητων εξετάσεων.
 2. Η καταβολή των δαπανών του συμβολαιογράφου για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
 3. Η αμοιβή των νομικών που θα διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.
 4. Τα δικαστικά παράβολα.
 5. Η ιατρική αξιολόγηση της παρένθετης μητέρας και του ζεύγους.
 6. Η ψυχολογική αξιολόγηση της παρένθετης μητέρας.
 7. Η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης (φάρμακα και διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης), την κυοφορία (παρακολούθηση της κυήσης και εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου), τον τοκετό, τις πιθανές επιπλοκές του, την ανάγκη νοσηλείας του νεογνού σε μονάδα προώρων και τη λοχεία.
 8. Κάθε συνέπεια της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.
 9. Ένα ζευγάρι αναλαμβάνει πέρα από τα ιατρικά έξοδα της παρένθετης μητέρας και επιπλέον έξοδα, όπως αυτά της διατροφής, της διαμονής, ακόμη και της μετακίνησής της, πάντα ανάλογα με τη συμφωνία που έχει προηγηθεί. Συνεπώς, ένα ζευγάρι που επιλέγει τη λύση της παρένθετης μητρότητας, πρέπει να γνωρίζει ότι θα διαθέσει ένα συγκεκριμένο, ίσως υψηλό ποσό, για να αποκτήσει ένα βιολογικό παιδί.

Οι συναισθηματικές προεκτάσεις

Τι γίνεται όμως με το ψυχολογικό κόστος των συμβαλλομένων σε όλη τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας; Ας μιλήσουμε αρχικά για το ζευγάρι. Από τη στιγμή που γίνεται η εμβρυομεταφορά στην παρένθετη μητέρα, και αν η β χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) βγει θετική, ξεκινά ένα διάστημα άγχους, προβληματισμών, αγωνίας και προσδοκίας. Τρέφεται σωστά η παρένθετη μητέρα; Αθλείται όπως της ζητήσαμε; Μήπως κάπνισε; Μήπως σήκωσε κάποιο βάρος; Το κυρίαρχο συναίσθημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η έλλειψη ελέγχου. Και αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσικό καθώς μια άλλη γυναίκα κυοφορεί το έμβρυο της βιολογικής μητέρας και του βιολογικού πατέρα, κάτι που στα μάτια τους φαίνεται σαν να κρατά κάποιος άλλος την ευτυχία και τις ελπίδες τους στα χέρια του. Το αίσθημα της απώλειας του ελέγχου είναι συνεπώς κοινό και για τους δύο. Το ζευγάρι από τη μια πλευρά έρχεται αντιμέτωπο με την πιθανότητα να αποκτήσει ένα παιδί με το δικό του γενετικό υλικό, από την άλλη ωστόσο, στερείται τις βασικές εμπειρίες μιας εγκυμοσύνης καθώς βρίσκεται θεατής στην όλη διαδικασία. Τα περισσότερα ζευγάρια φροντίζουν οι επισκέψεις τους στο γυναικολόγο να είναι κοινές. Έτσι νιώθουν ότι αποτελούν μέρος όλης αυτής της διαδικασίας και αποκτούν μια μορφή ελέγχου πάνω σε αυτή την κατάσταση.

Τώρα όσον αφορά τις παρένθετες μητέρες, γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους τελειώνει τη μέρα που θα γεννήσουν το βρέφος. Μετά τον τοκετό φροντίζουμε η παρένθετη να μην έρθει σε επαφή με το νεογέννητο και έτσι να αποφευχθεί ένα πιθανό συναισθηματικό δέσιμο. Επίσης, προτείνεται η παρένθετη μητέρα να μη θηλάζει το νεογνό, ακριβώς για τον παραπάνω λόγο.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία συνίσταται από τα αρχικά στάδια η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς και για το ζευγάρι, αλλά και για την παρένθετη μητέρα.

Το νομικό πλαίσιο ανάμεσα στην παρένθετη μητέρα, τους γονείς και το  παιδί μετά τη γέννηση

Στην περίπτωση τέκνου που γεννήθηκε από παρένθετη κυοφόρο γυναίκα, στο ληξιαρχείο προσκομίζεται  η σχετική δικαστική άδεια που δόθηκε στη γυναίκα που επιθυμεί το τέκνο, έτσι ώστε ο ληξίαρχος να την εγγράψει ως μητέρα. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό, η παρένθετη μητέρα δεν έχει πλέον λόγο. Οι γονείς από την πλευρά τους είναι υποχρεωμένοι να πάρουν το παιδί, ακόμη κι εάν γεννηθεί με ειδικές ανάγκες.

Η «ενεργοποίηση» των ανακλαστικών της παντοδύναμης ελληνικής οικογένειας, βοηθά πολλές φορές στην επίλυση του προβλήματος εύρεσης παρένθετης μητέρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η  αλληλεγγύη ανάμεσα σε  συγγενικά πρόσωπα προσφέρει την επιλογή της κυοφόρου γυναίκας με αδελφές (θείες) ή μητέρες (γιαγιάδες) να αναλαμβάνουν συχνά το ρόλο της παρένθετης μητέρας. Αν έχετε συμπαραστάτρια μια γυναίκα εμπιστοσύνης  που θα μπορεί αντί για εσάς να κυοφορήσει το έμβρυο με αγάπη και ανιδιοτέλεια, τολμήστε το.

Η παρένθετη μητρότητα στη Μedimall IVF Clinic

Στην κλινική μας προσφέρεται εκτεταμένη συμβουλευτική σχετικά με την παρένθετη μητρότητα. Καλύπτοντας όλες τις πιθανές πτυχές, από τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις μέχρι τις εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιούν οι παρένθετες μητέρες, προσφέρει και τις κατάλληλες επιλογές για την ιδανική κατά περίπτωση μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης, πάντοτε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Συνοψίζοντας

 • Η παρένθετη μητρότητα, σίγουρα αποτελεί λύση για ζευγάρια που επιθυμούν ένα βιολογικά δικό τους παιδί. Ωστόσο, προτού κανείς καταλήξει σε αυτή την απόφαση, καλό θα ήταν να αναλογιστεί καλά τις παραμέτρους, τόσο οικονομικές όσο και ψυχολογικές.
 • Για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου που έχει προκύψει από το γενετικό υλικό του ζεύγους, σε μία άλλη γυναίκα, πρόθυμη και ικανή να το κυοφορήσει, πρέπει να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.
 • Η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται και σε ζευγάρια που η αδυναμία της γυναίκας να κυοφορήσει συνυπάρχει με την ανάγκη να γίνει χρήση γενετικού υλικού (ωάρια ή σπερματοζωάρια) από δότη.
 • Ζευγάρια που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να απευθυνθούν στη μονάδα εξωσωματικής του κέντρου μας για να αποκτήσουν παιδί.
 • Ο νομικός σύμβουλος του κέντρου μας, διαθέτοντας τόσο την επιστημονική κατάρτιση όσο και την εμπειρία αντίστοιχων περιπτώσεων, θα σας παράσχει μέγιστη δυνατή στήριξη σε κάθε βήμα της διαδικασίας, ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία σας το συντομότερο και χωρίς καμία καθυστέρηση.
 • Η πολυετής πείρα και η καταξίωση του κέντρου μας στους τομείς της γυναικολογίας, της γενετικής και της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης σε συνεργασία με τους γιατρούς, το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό μας αλλά και με όλες τις σύγχρονες μεθόδους που προτείνει η ιατρική κοινότητα και εγκρίνει η ελληνική νομοθεσία,  σας παρέχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε την επιθυμία σας να γίνετε γονείς.